Altså, jeg undrer meg litt over hva er agendaen til alle disse artiklene som kommer ut og som handler om akkurat det samme. Kun fokus på at allergi er trendy.

Jeg kjenner jeg dirrer litt inne i meg når jeg ser disse skriveriene om trend dietter.

Skjønner virkelig ikke media at de eneste disse artiklene går ut over er de som faktisk er allergiske.

Cecilie som er bak bloggen lavFODMAP skrev et innlegg om dette her om dagen.

Det hjelper lite at det står inne i artikkelen at dette bare gjelder de som ikke er allergiske.

For hvem skal gjøre den evalueringen når du sitter på restaurant og ber om glutenfritt? Hvem skal avgjøre om du virkelig er allergisk eller om du bare er trendy? Og kan din avgjørelse bli fatal for din kunde?

Der står da servitøren og tenker på forsidene i avisene der det fokuseres på at dette er bare noe trendy. Hvordan kan denne problematikken noen gang bli tatt alvorlig når media faktisk ikke klarer å være objektive, eller sette seg inn i problematikken?

Kanskje på tide å begynne med litt nyanse i artiklene?

Selv kjente kokker går ut i media og forteller at det er irriterende å få allergiske gjester fordi de ofte ikke er allergiske.

Dette bidrar til å gjøre allergi enda mer stigmatiserende. 

Er det slik at man skal gjøre som noen steder i utlandet der man må ha med lege erklæring på at man er allergisk, før man  får allergivennlig mat?

Blir ikke dette tatt på alvor, kan det i ytterste konsekvens kan ta livet av dem.

Det er for disse menneskene disse artiklene er skadelige.

Det å leve med allergi kan være ganske tungt.

Mye av denne byrden er nettopp fordi man hele tiden blir mistrodd. Hvor er artiklene om det?!

Media bidrar til at denne byrden blir mye tyngre, og media bidrar i stor grad til at mange allergikere blir mistrodd.

Jeg tror at mye av grunnen til at glutenfri mat øker er fordi flere og flere sykdomsgrupper regulerer sykdommen sin med kost.

Så om man følger statistikken for hvor mange som har allergi eller cøliaki og hvor mye glutenfritt som selges så er det ikke så rart at de tallene ikke stemmer overens.

Fordi Allergi, eksem, astma, intoleranser, IBD, IBS, ME, Fibromyalgi, ADHD og en rekke andre sykdommer kan oppleve bedring av å være på diett. ( ikke nødvendigvis alle av å kutte gluten, men flere er på diett)

Så selvfølgelig blir tallene feil da.

Når man i tillegg opplever ubehag, kutter ut gluten og opplever en markant bedring, så er det mange som ikke drar til legen med det.

Disse menneskene faller inn under mørketallene.

Dette er selvfølgelig veldig dumt fordi det gir grunnlag for slike ødeleggende artikler.

En eller to artikler kan man velge og overse, men når det stadig er i media, så blir det litt vanskelig å overse i lengden.

Tenker media på konsekvenser av disse artiklene? Eller hvordan var det med den agendaen?

Enden på denne visa, er jeg redd, er at det kommer nye overskrifter:” jente/gutt døde på restaurant – var dødelig allergisk mot X.”

Det er faktisk ikke lenge siden det var en slik artikkel i England.

Men DETTE  skrives det ikke om.

Da lød artikkelen: ” jente døde etter å ha spist kebab”.

Ja, hun døde av å ha spist kebab, men fordi det var MELK I DEN, som hun ikke tålte.

Kanskje de har kjørt like mange” allergi er bare tull” artikler i England også?

Media må huske at de har et ansvar, og nå bidrar de til å bagatellisere problemstillingen allergikere lever med.

De gjør tilrettelegging som i utgangspunktet er vanskelig, enda vanskeligere, og gjør det utrolig vanskelig for allergikere å bli tatt på alvor.

Så igjen.

Dette går ikke ut over de som ikke har allergi, dette går kun ut over de som faktisk har allergi.