RegIT har vært så heldig å fått selveste Tuva fra kakekrigen til å gjesteblogge og dele oppskriften den allergivennelige moussekaken som sikret henne en plass i semifinalen i kakekrigen! Jeg gir herved ordet til Tuva. 

Hei.

Det er så utrolig hyggelig å få positive tilbakemeldinger på min deltakelse i Kakekrigen, og ekstra gøy å høre at flere med mageplager, sykdommer og allergier blir motiverte av å se at kaker tilpasset alternative behov kan gjøre det bra i en konkurranse på tv. Så når Cathrine lurte på om jeg ville dele oppskriften på RegIT bloggen så kunne jeg ikke takke nei til det!

 

Jeg møtte Cathrine i RegIT for første gang i en middag for gründere for bare noen uker siden. Da var vi seks kvinnelige gründere rundt bordet, vi fikk presentere prosjektene våre og vi snakket sammen og delte erfaringer om alt fra målsetninger til utfordringer. Jeg designer og syr brudekjoler, akkurat nå jobber jeg med å utvikle en ”bygg-din-egen-kjole”-kolleksjon i tillegg til å redesigne, tilpasse og ta oppdrag på bestilling. I samtalen rundt bordet ble jeg umiddelbart interessert i RegIT fordi jeg selv gikk igjennom en symptomregistreringsperiode da jeg ble utredet for mine mageplager for noen år siden. Det viste seg til slutt å være IBS, og i de evigvarende prosessene hos fastlege, helhetsmedisinere og gastrospesialister ville et verktøy som RegIT vært helt supert for å loggføre tilstanden min. ( les også innlegget matdagbok )

 

En av hovedgrunnene til at jeg ville være med på Kakekrigen var fordi jeg ønsket å sette et positivt fokus på dette med kostholdstilpasninger, enten man har allergier eller sykdom som krever endringer i livet. Når man får en diagnose/allergi så kan strømmen av informasjon og lange nei-lister oppleves både utfordrende og deprimerende. Jeg syntes det var vanskelig å manøvrere i kaoset av lister, tips, meninger og informasjon. Men så finnes det heldigvis også mange motiverte mennesker som deler erfaringer på internett, og i tillegg gode bloggere og kokebøker, og da er det faktisk opp til hver enkelt å ta grep om situasjonen og gjøre det beste ut av det. For det tar litt lengre tid innimellom og ofte koster ingredienser mer enn de ”tradisjonelle”, men det finnes i alle fall alternativ å kan velge i, og for meg er det verdt alt styret det fordi jeg ønsker ikke at min sykdom skal begrense meg.

 

Jeg tar alltid med meg noe eget dersom jeg blir invitert noe sted, eller når jeg skal et sted der det serves mat jeg ikke tåler. Derfor baker jeg ofte kaker som kan fryses ned i oppdelte porsjonsstørrelser, eller som hele kaker, da har jeg alltid noe klart i fryseren og jeg slipper den negative følelsen av å ikke ha de samme mulighetene som andre. Dersom jeg kommer med et eget stykke kake til et møte, eller i en setting der andre får servering, så skaper det en positiv interesse for hva jeg har med meg, i motsetning til at jeg blir ”hun som ikke tåler å spise noen ting”. Og skal jeg i et selskap hos bekjente som ikke kjenner min situasjon så tilbyr jeg meg å bidra med en kake, noe som de aller fleste vertskap blir glade for uansett om det på grunn av personlige behov eller ei. For det viktigste av alt er at man kan lage kjempegode kaker selv om de er tilpasset, det er ingen grunn til at man skal slutte å kose seg selv om man har fått en utfordring! Her får du oppskriften på kaken som sendte meg til semifinalen i Kakekrigen, håper den faller i smak.

 

Blåbær-topp med mascar-not (glutenfri, laktosefri og lavFODMAP)

 

Nøttebunn:

– 3 egg

– 150gr sukker

– 150gr pecannøtter

– 150gr valnøtter

 

”Mascarpone”/Mascar-not

– 200g laktosefri naturell kremost

– 0,6dl laktosefri rømme

– 0,2dl laktosefri kremfløte

 

Ingefærsirup:

– 200gr sukker

– 2dl vann

– 8ss finhakket ingefær

 

Mascar-not mousse:

– 3,5 blader gelatin

– 1,8dl laktosefri kremfløte

– 4 eggeplommer –

– 0,6dl vann

– 75gr sukker

– 250gr ”mascarpone”

– 1-2dl ingefærsirup

 

 

Blåbærkompott:

– 225gr frosne blåbær

– 0,6dl vann

– 25gr sukker

 

Blåbærmousse:

– 8 blader gelatin

– 200gr laktosefri naturell kremost

– 60gr sukker

– 2dl laktosefri kremfløte

– 0,8dl laktosefri youghurt naturell

– 1,3dl laktosefri biola blåbær

– 1,3dl blåbærkompott

 

Pynt

Blåbærgelé:

– 0,6dl blåbærkompott

– 0,6dl kaldt vann

– 2,5 blader gelatin

 

– ferske blåbær til pynt

 

 

 

Fremgangsmåte

Før du setter i gang kan det være en fordel å lage klar mascar-not, ingefærsirup klar og blåbærkompott. De kan oppbevares i kjøleskap i et par dager (mascar-not må nok vispes lett sammen igjen like før bruk om den har stått mer enn et døgn) dersom du ikke har tid til alt samme dag.

 

Mascar-not: Alle ingredienser mikses til jevn røre

Ingefærsirup: Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Tilsett ingefær og skru ned varmen. La det putre i ca 7 min. Smak til underveis og tilsett mer ingefær dersom ønskelig. Avkjøl.

Blåbærkompott: Bland alle ingrediensene i en kasserolle og varm opp på middels varme. La det putre i gryten til bærene er myke, avkjøl og sil av all væsken. Det er denne væsken du skal bruke i mousse og gele. Kontrollsjekk gjerne at du har nok (ca 2dl), noen ganger kan det komme ut litt mindre væske.

 

Tips:

På Kakekrigen lagde jeg kaken i små kakeringer, dette for å rekke å bli ferdig på 1,5 time. Når du lager kaken hjemme kan den selvsagt lages i en kakeform (24cm springform for eksempel), da ville jeg satt av godt med tid (kanskje til og med la det gå over noen dager), siden det tar litt tid før lagene stivner.

 

Først starter du med nøttebunnen. Sett ovnen på 175 grader. Kle kakeformen i bakepapir, det blir penest om du legger bakepapir i bunn og klipper en remse med riktig lengde og høyde til å legge langs kanten, så slipper du brettekanter. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis i kjøkkenmaskin. Mens kjøkkenmaskinen pisker eggedosis males nøttene i stavmikser/blender, jeg liker det når det fremdeles er litt større biter, men du kan finmale dersom du foretrekker det. Vend de malte nøttene inn i eggedosisen. Fyll bunnen av kakeringene/kakeformen og sett nederst i ovnen i ca 30 min. Når den er ferdig settes den på avkjøling, enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet/fryser, avhengig av hvor lang tid du har på å lage kaken.

 

Første lag over nøttebunnen er mascar-not mousse. Start med å bløtlegge gelatin i kaldt vann, og i en annen bolle piskes kremfløten til myke topper. I en metall- eller glassbolle blandes eggeplommer, sukker og vann og piskes over kokende vannbad til blandingen når 74 grader. Ta bort fra varmen. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme eggeblandingen. Pisk inn mascar-not og ingefærsirup, og til slutt vendes kremfløten inn. Smak til med mer ingefærsirup. Når mascar-not moussen er ferdig fylles et lag i kakeringene og brettet settes i fryser.

 

Når mascar-not moussen har begynt å sette seg så kan du starte på blåbærmoussen. Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Varm opp blåbærkompott, trekk kjelen av platen. Pisk kremost og sukker godt sammen, tilsett biola og youghurt og pisk til jevn røre. Pisk kremfløte til myke topper og vend inn i kremostblandingen. Løs opp gelatin i oppvarmet blåbærkompott og tilsett tilslutt kompotten. Blåbærmoussen fordeles over laget med mascar-not mousse, pass på å få et jevnt lag for da blir blåbærlokket penest mulig.

 

Tips:

På Kakekrigen passet jeg på å ha samme mengde av hvert mousselag i kakeringene, for at lagene skulle ha lik høyde når kakeringene ble tatt av. Siden de kakeringene var små så brukte jeg skjeer for å kontrollere hvor mye jeg brukte av hver mousse. Dersom du vil prøve på det samme når du baker i kakeform anbefaler jeg å heller bruke en øse, og så bruke samme antall øser med røre per lag. Dersom nøttebunnen er veldig ujevn (litt høyere på en side for eksempel) så kan man bruke ett av mousse lagene til å jevne ut toppen av kaken, da vil man ikke kunne bruke eksakt samme mengde mousserøre per lag.

 

Når både mascar-not og blåbærmoussen er stivner er du klar til å toppe kaken med ett lokk blåbærgelé.  Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Varm opp blåbærkompott og vann, løs opp gelatinen i blandingen når den er oppvarmet. Sett kasserollen i kjøleskap for å kjøle ned blandingen. Legg ferske blåbær over kaken og hell geleblandingen over, vær forsiktig å ikke helle for raskt slik at blåbærene flytter på seg. Dersom blåbærene har ligget litt i fryseren og blitt kalde så vil geleen stivne raskere.

Bildet er lånt med tillatelse av Christine Heim/Kakekrigen