Pollenallergi

Jeg har hatt pollenallergi lenge, fikk det allerede som ung og nå er jeg…ja ganske gammel.

Det er så lenge siden at det  fantes ikke allergimedisin, så gammel er jeg. Jeg fikk tjukk gul salve for å ha på øynene, så tjukk at jeg så ikke på flere timer. Glad vi ikke hadde mobiltelefon, for hvordan skulle jeg da ha fått fulgt med på FB? Men på denne tiden kunne jeg  jo alltids famle meg frem til hustelefonen. Jaja, nok om det

Utviklinga har heldigvis gått videre på medisinfronten, på både godt og vondt. Nå er jeg den lykkelige eier av noen små blå tabletter som ordner hele allergien.

Jeg har jo før skrevet litt om «systemet» mitt og jeg behandler jo ikke allergien noe annerledes.

( Les Beates tidligere innlegg her)

Når sesongen er over, glemmer jeg lykkelig hele pollensesongen og tenker; neste år skal jeg begynne mye tidligere med medisinen, men tradisjonen tro, starter jeg alt for seint.

Bortsett fra i år, da begynte jeg tidlig, men jeg aner ikke hvorfor, så ikke spør om det. Kanskje jeg er begynt å reagere på mer enn bare bjørkepollen?

Siden jeg ikke bruker medisiner daglig er det vanskelig å huske å ta de, i begynnelsen brukte jeg RegiT, der huker jeg bare av på «Allergimedisin, fast», så når det gikk noen timer og jeg begynte å lure; tok jeg pillen i morges? Eller var det i går? Da sjekker jeg bare kalenderen på RegiT, der står det et fint lite pillesymbol… eller ikke.

Men etter en måned eller så, synes jeg at jeg var kommet så godt inn i rutinen at jeg sluttet med RegiT til dette. Nå et par kvelder synes jeg at jeg har fått reaksjoner med nysing og snørring. Jeg spekulerte fælt på dette; virker ikke medisinen hele døgnet lenger? Obs, jeg hadde visst glemt den.   Hvor ble det av rutinen min, jo den forsvant visst, sånn la oss si ei venninne kom innom for vi måtte et nødvendig ærend på Ikea, eller min datter kom innom for hun var veldig kaffetørstnøden. Det var nok disse episodene som tok med seg rutinen…og siden har ikke jeg sett den.

Nå er jeg glad jeg har RegiT, imorgen, den dag, skal jeg begynne å registrere inn «Allergimedisin, fast».

Det var om meg…men jeg tenker de minste pollenallergikerne, altså barna, og deres foreldre, besteforeldre og andre de har rundt seg, de voksne i barnehager og lærene på skolen. Det er ikke så enkelt å sette seg inn i en sykdom du ikke har følt på kroppen selv. Det er ikke så enkelt å forstå hvordan allergien påvirker en liten kropp. Du vil nok oppdage etterhvert at barnet virker sliten, trøtt, kanskje mer sint og frustrert enn vanlig. Dette er de enkle symptomene å oppdage. Men det finnes en mengde andre, som du også vil finne i RegiT appen, symptomer som jeg ikke ante kunne være relatert til allergien. 

Når kroppen er utsatt for allergi vil immunforsvaret arbeide på høygir, dag og natt. Det er ikke noe rart at kroppen blir sliten.

Jeg tror det er derfor en ofte opplever kryssallergier, er mer mottakelig for forkjølelse, influensa og andre ting som går. Immunforsvaret er allerede opptatt, og er kanskje ikke så flink, eller har kapasitet til å multitaske. 

Derfor er det også viktig å gi medisin til samme tid, hver dag. La oss si at barnet får medisin når det står opp. Den fungerer bra, men når natta nærmer seg slutt, begynner virkningen å avta. Om en da glemmer medisinen og gir når en kommer på det,  vil immunforsvaret ha jobbet lenge på overtid, og det vil ta tid for kroppen å hente seg inn igjen.  

Så et godt råd fra en «gammel» allergiker: Gi medisin til samme tid hver dag, helst  med en gang barnet våkner. Bruk RegiT og registrer alle symptomer, det gir en oversikt, til alle rundt barnet, også legen. I tillegg vil alle symptomene i appen gi deg mye ny informasjon og verdifull innsikt.